What’s in a name? (ENG)
September 25, 2020
What’s in a name? (ENG)
September 25, 2020
Show all

What’s in a name? (NL)

Alle kinderen krijgen bij hun geboorte één of meer prachtige namen. Sommige kinderen krijgen er onverhoopt nog één extra bij. Je hebt vast wel eens gehoord van Syndroom van Down. Maar ken je ook het  Prader-Willi syndroom, Mozaïek Trisomie 9 of CDKL5-syndroom? Allemaal namen van meer of minder bekende chromosoom-afwijkingen…

En wat weet je van genetische aandoeningen als KCNQ2 encefalopathie, Ziekte van Pelizaeus Merzbacher (PMD), Lissencephaly of GRIN2A-syndroom?

Of wat dan van stofwisselingsziekten zoals CLN2, Adenylosuccinase deficiëntie of Vici-syndroom (Urker ziekte)?

Ooit iemand ontmoet met een aangeboren aandoening genaamd Syndroom van Worster-Drought, of met de auto-immuunziekte Opsoclonus-myoclonussyndroom (OMS) of met Hypoxic Ischemic Encephalopathy`?

Ik wel. Kinderen met deze diagnoses zie ik wekelijks in mijn praktijk. Net als kinderen met spastische, dyskinetische of atactische Cerebrale Parese (CP), kinderen met Autisme, ADHD of Asperger of kinderen die niet zo’n bijzonder naametiket krijgen, maar wel het label ‘Onbegrepen ontwikkelingsachterstand’.

Ik kan me voorstellen dat je bij het horen van deze namen droevige beelden voor je ziet of denkt dat er voor deze kinderen niet veel mogelijk is. Toch is mijn ervaring gelukkig heel anders. Voor mij staat buiten kijf dat deze kinderen zich – ongeacht hun verworven etiket – heel goed kunnen ontwikkelen. Soms met kleine stapjes en soms met grote sprongen. Ze hebben namelijk nog steeds een prachtig brein en dat spreek ik aan met NeuroMovement….Ook weer zo’n naam: een zachte aanrakings- en bewegingsmethode gebaseerd op neuroplasticiteit. Want het brein kan zichzelf veranderen!

Mijn naam is Judith. Staat voor sterke vrouw. Ben ik ook, maar dan niet één met spierballen, maar met een goed brein, een groot hart en vaardige handen. Ik geloof in de kinderen die op mijn tafel komen en in hun ouders die achter hen staan. NeuroMovement werkt! 

Judith Simon

(By the way ik werk ook met volwassenen met NAH (Niet Aangeboren hersenletsel), Afasie, Nekhernia, Hernia, Ischias, Frozen Shoulder, Whiplash, Vermoeidheidssyndroom, ME, POTS (Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom), Heupproblemen, Bekkeninstabiliteit, Scoliose, Balans- / Evenwichtsproblemen, Rug-, schouder-, nekklachten of Knie-issues. Staat uw aandoening er niet bij? Neem gerust contact op, want ik werk met iedereen met een brein.)